|
Bageri
BakElit är beläget på
Småländska
höglandet, mittemellan Aneby och Tranås, strax
utanför
en by som heter Hullaryd.
Jag
startade verksamheten 1999 i en källarlokal på
Badhotellet i
Tranås, men sedan april 2005 sker all bakning
utanför
Hullaryd.
Numera
arbetar jag med en vedeldad stenugn. Den eldas med blandved som
får brinna ner, askan rakas ur och surdegsbrödet
bakas
direkt på hällen.
Jag använder enbart ekologiska, kravmärkta råvaror.
En del köper jag från krav-godkända odlare här i
närheten, men merparten kommer från Saltå Kvarn i
Järna.
Jag
tycker att den genuina smaken hos ett surdegsbröd kommer
bättre fram när det bakas på detta
sätt, men hela
hanteringen kräver mer tid.
Årstid, luftfuktighet
och vedens egenskaper är faktorer som påverkar hela
bakprocessen.
|
|
|
|